Interview met eigenaresse van Zaansch Faam

Ruim een week geleden heb ik Willemien mogen interviewen over haar gezellige winkel Zaansch Faam. Vanaf dag 1 ben ik al een fan van haar winkel. Dus toen ik mijn bedrijf opzette met een blog, stond dit als een van mijn eerste dingen op mijn lijstje om te doen.

Wie ben je?

Ik ben Willemien Beudeker. Met studeren ben ik begonnen in de tandheelkunde. Dit eigenlijk omdat ik niet goed wist wat ik wilde gaan doen en dit een opleiding is met veel praktijkopdrachten wat mij aansprak. Na een tijdje kwam ik er achter dat dit niet was wat ik graag wilde gaan doen en liever iets wilde doen met interieur en styling. Dat ik jong was hield ik mij al bezig met het stylen van mijn kamer en het inrichten van poppenhuizen. Moodboards maken op plattegronden vond ik ook leuk om te doen. Met die gedachte ben ik op zoek gegaan naar een opleiding.

De stap naar de kunstacademie vond ik te groot, omdat ik geen professionele creatieve achtergrond had. In die tijd was er nog niet veel aanbod op dat gebied. Wel particulier, maar daar kreeg je geen studiefinanciering voor. Toen kwam ik terecht bij de Jan des Bouvrie Academie. Dat was leuk om te doen, de sfeer was fijn en 2 dagen in de week naar Deventer was goed te doen. Naast mijn studie paste ik veel op kinderen om bij te verdienen. Dat is ook iets wat ik erg leuk vind om te doen. Als kind wilde ik juf worden.

Tijdens mijn laatste jaar van de des Bouvrie opleiding mocht ik stage lopen op de ontwerp afdeling van Jan des Bouvrie. Dat was erg leuk om te doen en om die wereld te zien. Samen met een vriendin (die ook de opleiding volgende) konden we in de showvilla verblijven van Jan des Bouvrie. Dit was hartstikke leuk om mee te maken. Wat ik heb geleerd tijdens de stage is om niet alles zo serieus te nemen. Jan des Bouvrie is begonnen met wat hij leuk vindt en is daar toevallig beroemd mee geworden.

Hiernaast heb ik ook op een architectenbureau stage gelopen, omdat ik dacht bouwkunde erbij te gaan volgen. Maar dat is toch niet voor mij weggelegd.

Mijn werk bij een internetplatform was erg interessant en daar heb ik veel geleerd. Maar ook daar kwam ik er achter dat dat niet was wat ik graag wilde doen. En oh ja, ik heb ook nog bij een juwelier gewerkt en gedacht aan de opleiding goudsmid, maar de sfeer daar sprak mij niet aan. Al vind ik creatief bezig zijn met sieraden wel heel erg leuk. Misschien toch weer eens bekijken, voor als hobby dan (zegt ze lachend).

Hoe ben je dan op Zaansch Faam gekomen?

De naam Zaansch Faam komt van mijn afstudeeropdracht. De wens voor een eigen winkel is er altijd al geweest. Ook hou ik van het verzamelen van mooie en leuke spullen. Dat deed ik vooral tijdens mijn studie. Samen met een vriendin de kringloop in en leuke vondsten doen. Daar is het wel mee begonnen. Daarbij kom ik uit een ondernemers gezin dus het zit ook wel in mijn bloed. Eigen baas willen zijn, doen wat ik leuk vind en daar mijn geld mee verdienen. Het is wel iets van deze tijd om meer te doen waar je gelukkig van wordt en niet zozeer erg rijk (zegt ze met een knipoog).

Dus ja, toen de wens er was. Hoe dan verder. Er wordt dan geroepen dat je een pand moet hebben en investeren. Maar dat had ik allemaal niet en ook de middelen er niet voor. Dan is het fijn om een oom te hebben die makelaar is en mij attendeerde op het pand hiernaast. Dat was anti-kraak en daar kon ik wonen. Later kon hij regelen dat ik deze ruimte kon huren voor een schappelijke prijs om mijn winkel te beginnen. Met zo weinig mogelijk middelen heb ik het opgeknapt. De winkel gevuld met spullen die ik zelf nog had staan. Nog een keer naar de kringloop geweest en naar de Tica en zo ben ik begonnen. Dus zo zie je maar met weinig middelen en een beetje geluk kan je een heel eind komen.

Dit is dus helemaal jouw ding, een eigen winkel hebben?

Ja, dit vind ik echt wel heel erg leuk. Het heeft ook zoveel aspecten. Waarvan inkopen doen toch wel het leukste is, vooral in Zweden. Het opknappen van de vondsten is ook leuk, maar toch wel iets wat er vaak bij in schiet. Het kost toch vaak meer tijd dan je denkt. Maar als er een meubel is verkocht moet ik wel aan de slag om de winkel te vullen. En dan valt het vaak wel weer mee.

De cijfermatige kant vind ik eigenlijk ook niet erg om te doen. Zo kan je mooi de groei zien van je bedrijf en dat is leuk. Een eigen bedrijf is wel hard werken, maar je weet waarvoor je het doet.

Waarom ben je een fysieke winkel begonnen en niet alleen online?

Er is hier eigenlijk geen specifieke reden voor. Maar ik denk dat het ondanks deze tijden, mensen toch graag producten fysiek willen zien en voelen. Dan krijg je er een gevoel bij waardoor je het toch koopt. Online aankopen doen kan toch nog wel eens tegenvallen. Zelf ben ik meer visueel ingesteld en dan is een fysieke winkel toch prettiger. In een fysieke winkel kan je ook stylen en etaleren en een sfeer neerzetten. De beleving van de producten is heel anders.

Ik zoek hiervoor ook wel producten die bij elkaar passen. Niet klakkeloos producten kopen die goed verkopen. Door het stylen kunnen mensen zien hoe ze het zelf kunnen gebruiken en neerzetten in hun eigen huis.

Onlangs is mij verteld dat de verkoop in fysieke winkels nog steeds hoger ligt dan online. En daar geloof ik ook wel in. Ook al verdwijnen er best veel winkels in de Nederland, dat zijn meer bedrijven die spullen verkopen die veel online te krijgen zijn voor een goedkopere prijs. Heb je een winkel met producten die op je gevoel inspelen en persoonlijk zijn dan is een fysieke winkel toch nog steeds het beste. Het gaat steeds meer om de beleving van de klant en daar zie je een verschuiving in.

Ik merk ook dat ik meer producten in de winkel verkoop dan online. Het is een leuke aanvulling, maar daar zou ik niet van kunnen leven. Online is er al veel aanbod, dan kan je beter onderscheidend zijn in je winkel.

Wat verkoop je allemaal in je winkel en waar moet het aan voldoen?

Eigenlijk moet het er aan voldoen dat ik het leuk vind (lacht ze). Wat ik daarbij ook belangrijk vind is dat het een sympathiek bedrijf is waar de producten vandaan komen. Anders kan ik er niet achter staan en het goed verkopen in mijn winkel. Verder koop ik in bij kringloopwinkels door het hele land. Ook ga ik naar België en Zweden. Kofferbakmarkten ben ik al een tijd niet geweest, maar is ook iets waar ik mijn spullen vandaan haal. Bij de Tica haal ik voornamelijk kaarsen en kandelaars. Ik heb merken als madam Stolz, Serax, A Little lovely company, Kek Amsterdam, Studio Stationery, Urban Nature Culture en Zoedt. Sinds kort verkoop ik onder andere grote potten van UNC. Mooie grote items voor in je interieur. Nieuw is ook het behang van Kek Amsterdam. Het behang hoef ik niet fysiek in de winkel te hebben liggen. Maar ik heb het boek met alle varianten erin. Zo heb je weer het persoonlijke contact met een product. Je kan het voelen en het effect van de print op het papier zien en de kwaliteit voelen. Wat ik ook nog aanbied is een platform voor kleine ondernemers die zelf dingen maken en hier in de winkel kunnen verkopen.

 Heb je de style van je winkel ook in je huis?

Ja, de style is wel hetzelfde, maar aangevuld met persoonlijke dingen. Nu ik naar boven de winkel ben verhuisd heb ik wel veel spullen weggedaan. Dus het staat wel minder vol en ik heb meer opbergruimte. Waardoor ik kan wisselen met spullen in plaats van alles neer te zetten.

Kan je misschien wat vertellen over de Westzijde story?

Het is ontstaan omdat er steeds meer kleine ondernemers in de Westzijde zijn gekomen. We willen de Westzijde beter op de kaart zetten als leuke winkelstraat. Vroeger was dit een hele mooie straat, maar die is met de tijd in verval geraakt. In het eerste stuk van de Westzijde dichtbij het centrum zie je steeds meer leegstand door grote ondernemingen die weg zijn gegaan. Maar ga je een stukje verder, waar de huren wat lager zijn, komen steeds meer startende ondernemers.

Op dit moment zijn wij een groepje van 6 ondernemers. Het eersteklas tweedehands kleding van Hetty, de Bloementuin van Wendy en Saskia, Loffs van Lilian, Tot Ziens van Arne en Sharon en initiatiefneemster van deze groep is Laura van Prins op de Erwt. In de nabije toekomst wil zij ook een onderneming openen in de Westzijde. Het zijn meiden die vanuit hun passie een bedrijf op willen zetten. Tot Ziens is er sinds kort bij en de eerste man die aansluit. We zijn een groep die informatie met elkaar uitwisselt, met elkaar sparren over onderwerpen. Een soort collega’s eigenlijk.

We proberen te laten zien dat je niet het centrum in hoeft voor een leuk cadeautje of spullen. We willen onze samenwerking nog uitbreiden. We hebben een facebook pagina, hou die in de gaten. Er komt een stempelkaart, als je van alle winkels een stempel hebt krijg je een cadeautje. We willen creatieve markten gaan organiseren. Waarbij creatieve mensen, die geen eigen shop hebben, hun creaties kunnen verkopen.

Trouwens sinds kort zijn er weer 2 leuke ondernemingen geopend dichterbij het centrum. WAAR met leuke duurzame cadeau spullen en Strawberries voor de zoete trek. Hopelijk worden de “gaten” verder ingevuld met leuke ondernemingen.

Welke plannen/wensen heb je nog voor Zaansch Faam?

Ik ben niet heel ambitieus. Het is niet zo dat ik de winkel veel groter wil hebben. Dat betekent dat je personeel aan moet gaan nemen. Hiervoor moet je veel meer omzet draaien en dat is toch niet iets wat ik wil. Wat mij wel leuk lijkt is om een klein stukje aan te bouwen en een soort serre te creëren. Waar een klein koffie hoekje komt waar je wat kan drinken met wat lekkers erbij. Ik vind het ook leuk om te bakken. Maar er is al aardig wat horeca in de buurt dus niets groots.

Wat wel fijn zou zijn is meer klanten in mijn winkel te mogen ontvangen en meer naamsbekendheid. Ook zou ik de winkel zelf een andere uitstraling willen gaan geven. Nieuwe vloer, plafond anders en de etalage. Dat zijn toekomst wensen. Ik zit hier hartstikke op mijn plek en vindt het hier heel erg fijn.

Zou je verder nog iets met interieurstyling willen doen?

Onlangs ben ik met een vriendin een bedrijf gestart, die heet Kramer & Beudeker. We bedenken totaal interieur concepten. We richten ons meer op het zakelijk segment zoals restaurants. Het was toch even spannend of de samenwerking met mijn vriendin, die ik nog ken van mijn opleiding, er nog zou zijn na al die tijd. Maar het ging eigenlijk vanzelf en dat gaf een goed gevoel. We zijn nu in gesprek met Bij Bind, op het Hembrugterrein. Ze hebben een ontmoetingsruimte geopend voor ondernemers, de buurt en de stad. We gaan ze helpen om een mooie sfeer neer te zetten. Het eerste gesprek duurde tot in de late uurtjes, en was zeer geslaagd, lacht ze. We denken dat er nog veel te verbeteren valt met de uitstraling van restaurants. De sfeer is toch een belangrijk element van je restaurant.

Je kan Zaansch Faam vinden in de Westzijde, nummer 130. Het is zeker een bezoekje waard. Of kijk online op www.zaanschfaam.nl.